Najserdeczniejsze życzenia

szczęśliwych i radosnych

Świąt Bożego Narodzenia,

wszelkiej pomyślności

i sukcesów w nadchodzącym roku

składa Sklep BACHUS.

 

 Szanowni Klienci.

W związku ze Świętami Bożego Narodzenia oraz Nowym Rokiem informujemy, że od 20.12.2019 do 03.01.2020 wysyłki nie będą realizowane, zamówienia można składać w sklepie, ale trzeba się liczyć z tym, że wysyłka towaru nastąpi dopiero po określonym terminie. Za utrudnienia najmocniej przepraszamy.

WINO TRUSKAWKOWE PRZEPIS I WYKONANIE 0
WINO TRUSKAWKOWE PRZEPIS I WYKONANIE

Wino domowe truskawkowe półsłodkie przepis i wykonanie

       Uwielbiam okres kiedy w Polsce można robić, nastawiać wina owocowe z krajowych owoców. Pierwszym owocem z jakiego możemy nastawić wino, jest truskawka. Wino truskawkowe jest różowe i bardzo aromatyczne, nazywam je "wiosną zamkniętą w butelce". Na przełomie czerwca i lipca, kiedy truskawka jest najtańsza i najlepsza w smaku, wyruszamy na zakup tego owocu. Ja kupuję owoce na giełdzie spożywczej wprost od "chłopa", mam wtedy pewność, że truskawka jest świeża, zerwana najpóźniej wczoraj.

      SKŁADNIKI:

- 20kg. truskawek

- 6,5kg. cukru (dodajemy w dwóch lub trzech porcjach)

- 8L. wody

- 1L. zaparzonej mocnej herbaty liściastej

- 10g. pożywki

- 5g. pektolasa

- drożdże winiarskie

      WYKONANIE:

      Zakupione truskawki wsypujemy do wanny i płuczemy je pod bieżącą wodą. Pozbywamy się w ten sposób ziemi i innych niechcianych ciał obcych, typu ślimaki, owady, słoma, trawa i patyki. Zostawiamy truskawki w wodzie, niech się płuczą i przygotowujemy w tym czasie syrop cukrowy z 3L wody i 3kg cukru. W garnku zalewamy cukier wodą i podgrzewamy go na palniku, mieszając, aby cukier łatwiej się rozpuścił. Doprowadzamy syrop do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier należy dodawać w dwóch lub trzech porcjach, w odstępach tygodniowych. Nie należy dodawać od razu całej puli cukru, gdyż może to spowodować nadmierne pienienie się nastawu i "opuszczenie" pojemnika fermentacyjnego przez młode wino. 

      Wracamy do truskawek, które teraz trzeba odsączyć na durszlaku z nadmiaru wody, odszypułkować i rozdrobnić na ćwiartki lub połówki. Jest to żmudna i mozolna praca, ale w przyszłości zostanie ona nagrodzona, więc cierpliwości. Oczywiście owoce również sortujemy, odrzucamy zepsute i zgniecione, oraz odcinamy uszkodzone części owoców. W ten sposób z 20kg truskawek uzyskałem 18,5kg czystych, przesortowanych i rozdrobnionych owoców. Delikatnie rozgniatamy truskawki tłuczkiem do ziemniaków, a po wierzchu rozsypujemy enzym Pectolasa 5g. Całość zalewamy przestudzonym, ciepłym syropem cukrowym, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy wieczkiem, ale nie zamykamy szczelnie pojemnika. Odstawiamy na 24/48 godzin miazgę owocową, żeby się macerowała. 

      Po upływie tego czasu, do rozgniecionych owoców sypiemy opakowanie pożywki winiarskiej i dodajemy uwodnione drożdże winiarskie. Przy dodawaniu drożdży musimy pamiętać, że różnica temperatur między nastawem a "szczepionką" nie może być większa niż 8°C. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na następne 5 dni, prowadząc fermentację w miazdze, od czasu do czasu przebijając miazgę tłuczkiem. Po pięciu dniach szykujemy 1L zaparzonej mocnej herbaty liściastej i syrop cukrowy z 2kg cukru i 3L wody. Kiedy mamy gotowe te dwa składniki, przystępujemy do wyciskania soku z miazgi truskawkowej. Sok możemy uzyskać poprzez wyciskanie miazgi w prasce do owoców lub ręcznie przez gazę, czy worek lniany. Pierwszy sposób zdecydowanie lepszy, trzeba tylko zainwestować w prasę do owoców, drugi gorszy bo efekty słabsze, mniej soku i przez co najmniej tydzień brudne ręce. Po wyciśnięciu całej miazgi owocowej uzyskałem 17,5L soku, po odjęciu pierwszej porcji syropu cukrowego, wychodzi, że uzyskałem około 13,5L czystego soku truskawkowego. Do soku dodajemy wcześniej przygotowaną, zaparzoną herbatę i drugą porcję syropu cukrowego, wszystko mieszamy, zamykamy pojemnik fermentacyjny pokrywą i prowadzimy dalej pierwszą fermentację. Po tygodniu dodajemy kolejną porcję cukru w postaci syropu cukrowego, 2L wody i 1,5kg cukru. Wszystko mieszamy i fermentujemy około miesiąca, kiedy wydobywanie się gazów z rurki fermentacyjnej znacząco ustanie, przystępujemy do pierwszego odciągu młodego wina truskawkowego.

      Przelewamy wino do szklanego balonu, pozbywając się osadu i obumarłych drożdży, które wytrąciły się w pojemniku fermentacyjnym. Próbujemy młode wino i oceniamy, czy należy korygować smak młodego wina truskawkowego, poprzez dodanie cukru lub wody, wszystko zależy od tego jakie wino chcemy osiągnąć. Proporcje, które podałem są na wino półsłodkie. Zamykamy balon korkiem z rurką fermentacyjną i poddajemy wino drugiej fermentacji. Druga fermentacja powinna trwać około dwóch miesięcy, w tym czasie wino truskawkowe powinno się wyklarować i nabrać swojego charakteru

 

Komentarze do wpisu (0)

NOWOŚCI
Korek aglomerowany 54/64/45mm
Korek aglomerowany 54/64/45mm
9,50 zł
szt.
Hibiskus suszony 50g
Hibiskus suszony 50g
6,50 zł
szt.
Imbir cięty suszony 100g
Imbir cięty suszony 100g
7,90 zł
szt.
Mech irlandzki 10g
Mech irlandzki 10g
2,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl