Najserdeczniejsze życzenia

szczęśliwych i radosnych

Świąt Bożego Narodzenia,

wszelkiej pomyślności

i sukcesów w nadchodzącym roku

składa Sklep BACHUS.

 

 Szanowni Klienci.

W związku ze Świętami Bożego Narodzenia oraz Nowym Rokiem informujemy, że od 20.12.2019 do 03.01.2020 wysyłki nie będą realizowane, zamówienia można składać w sklepie, ale trzeba się liczyć z tym, że wysyłka towaru nastąpi dopiero po określonym terminie. Za utrudnienia najmocniej przepraszamy.

DOMOWA KISZKA PASZTETOWA W OSŁONCE 0
DOMOWA KISZKA PASZTETOWA W OSŁONCE

      Składniki:

- podgardle - 1kg

- wątróbka wieprzowa lub drobiowa - 1kg

- mięso z szynki (może być mięso z rosołu drobiowe, wołowe) - 1kg

- 2 cebule

- 20g suszonych grzybów

- 200g suchej bułki

- 2 całe jajka

- pieprz

- mleko

- sól kamienna lub morska 18g/kg mięsa

- osłonka białkowa

- nici wędliniarskie.

      Przygotowanie: Surową wątróbkę zalewamy mlekiem i moczymy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wątróbkę wyjmujemy z mleka i zalewamy wrzątkiem, parzymy ok. 10 minut. Wątróbka ma być krwista, nie może być twarda. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 20 minut. Podgardle i szynkę kroimy w mniejsze kawałki np. kostkę, wkładamy do garnka, podlewamy wodą w ilości 0,2L i dusimy do miękkości. Jeżeli mamy ugotowane mięso z rosołu, dusimy samo podgardle. Pod koniec wrzucamy pokrojoną cebulę, namoczone grzyby i wszystko razem dusimy ok 10 minut. Następnie wszystkie składniki studzimy i w między czasie moczymy suchą bułkę w mleku. Odciskamy ją i dodajemy do reszty wystudzonych składników. Po czym wszystko mielimy dwa, trzy razy maszynką do mięsa na sitku 2-3 mm. Do rozdrobnionej masy mięsnej dodajemy przyprawy, sól i pieprz oraz dwa całe jajka, i wszystko razem mieszamy. Następnie całą masę mięsną trzeba skutrować blenderem lub w Termomixie. Tak przygotowanym farszem napełniamy osłonki białkowe nadziewarką do kiełbas i robimy kiszki ok. 20 cm. przewiązując je nicią wędliniarską. Ideałem było by posiadanie jelita wieprzowego grubego do tych kiszek, ale w warunkach miejskich i nie robiąc świniobicia, bardzo dobrym rozwiązaniem są osłonki białkowe.

      Parzenie: Wodę rozgrzewamy do temperatury 85°C i wkładamy do niej naszą pasztetówkę. Po tej czynności temperatura wody powinna spaść do około 75°C i staramy się ją utrzymywać, maksymalnie 80°C. Tu musimy uważać, woda nie może się zagotować ponieważ osłonki białkowe pękają w temperaturze 100°C. W ten sposób parzymy kiszkę około 60 minut. Następnie należy ją schłodzić pod bieżącą wodą. Pasztetowa po ostygnięciu jest gotowa do spożycia.

Komentarze do wpisu (0)

NOWOŚCI
Korek aglomerowany 54/64/45mm
Korek aglomerowany 54/64/45mm
9,50 zł
szt.
Hibiskus suszony 50g
Hibiskus suszony 50g
6,50 zł
szt.
Imbir cięty suszony 100g
Imbir cięty suszony 100g
7,90 zł
szt.
Mech irlandzki 10g
Mech irlandzki 10g
2,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl