Najserdeczniejsze życzenia

szczęśliwych i radosnych

Świąt Bożego Narodzenia,

wszelkiej pomyślności

i sukcesów w nadchodzącym roku

składa Sklep BACHUS.

 

 Szanowni Klienci.

W związku ze Świętami Bożego Narodzenia oraz Nowym Rokiem informujemy, że od 20.12.2019 do 03.01.2020 wysyłki nie będą realizowane, zamówienia można składać w sklepie, ale trzeba się liczyć z tym, że wysyłka towaru nastąpi dopiero po określonym terminie. Za utrudnienia najmocniej przepraszamy.

PYSZNE DOMOWE KABANOSY 0
PYSZNE DOMOWE KABANOSY

Przepis na pyszne domowe kabanosy

Składniki:

- mięso wieprzowe chude z szynki lub łopatki 2kg,

- mięso wieprzowe tłuste z boczku, karkówki 3kg,

- pieprz czarny 1,5 g/kg mięsa,

- gałka muszkatołowa 0,4 g/kg mięsa,

- sól peklowa 18 g/kg mięsa,

- jelita baranie ok. 25m (4,5-5m jelit na 1kg farszu mięsnego).

Przygotowanie:

      Mięso kroimy w kostkę, powiedzmy 3x3cm. Oddzielamy mięso chude od tłustego, czyli klasyfikujemy je. Odważamy potrzebną ilość soli peklującej do każdej klasy mięsa i mieszamy ją dokładnie z mięsem. W ten sposób peklujemy mięso na sucho przez 48 godz. w temperaturze 6°C. Mięso chude i mięso tłuste peklujemy osobno. Po upływie 48 godz. mięso chude rozdrabniamy na sitku 10mm, a mięso tłuste na sitku 6-8mm. Najpierw masujemy chude mięso, aż dostanie kleistości, następnie dodajemy mięso tłuste i odmierzoną ilość przypraw. Wszystko razem mieszamy i masujemy, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji farszu, czyli mięso musi odchodzić od dłoni. Tak przygotowanym farszem napełniamy ściśle jelita baranie, za pomocą nadziewarki. W tym momencie spotykamy się z nie małym problemem, jaki stanowi nawleczenie cienkich jelit baranich na najcieńszy lejek od nadziewarki. Jest to czynność dla bardzo cierpliwych i nienerwowych osób o dobrym wzroku. Najlepiej byłoby się wcześniej zaopatrzyć w jakąś przejściówkę, która by ułatwiała nawlekanie jelit baranich.

      Napełnione farszem jelita wieszamy na kijach, tworząc bez odkręcania kiełbaski długości ok. 30cm. Kiełbaski pozostawiamy na 2 godziny do obeschnięcia i osadzenia się, w chłodnym i przewiewnym miejscu. W tym czasie rozgrzewamy wędzarnię do 50°C. Po rozgrzaniu wędzarni wkładamy kije z kiełbaskami do komory wędzarniczej tak, żeby się nie stykały i dalej prowadzimy osuszanie w rzadkim dymie. Kiedy ich powierzchnia będzie sucha, zaczynamy główne wędzenie. Kabanosy wędzimy w temperaturze 50-60°C przez 3 godz. Następnie podpiekamy w piekarniku, w temperaturze 80°C przez godzinę, będą bardziej chrupiące. Gotowe, kabanosy zdatne do jedzenia. Jeśli ktoś chce można je jeszcze podsuszyć w przewiewnym pomieszczeniu o temperaturze do 15°C w ciągu 3 do 5 dni.

Komentarze do wpisu (0)

NOWOŚCI
Korek aglomerowany 54/64/45mm
Korek aglomerowany 54/64/45mm
9,50 zł
szt.
Hibiskus suszony 50g
Hibiskus suszony 50g
6,50 zł
szt.
Imbir cięty suszony 100g
Imbir cięty suszony 100g
7,90 zł
szt.
Mech irlandzki 10g
Mech irlandzki 10g
2,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl