Najserdeczniejsze życzenia

szczęśliwych i radosnych

Świąt Bożego Narodzenia,

wszelkiej pomyślności

i sukcesów w nadchodzącym roku

składa Sklep BACHUS.

 

 Szanowni Klienci.

W związku ze Świętami Bożego Narodzenia oraz Nowym Rokiem informujemy, że od 20.12.2019 do 03.01.2020 wysyłki nie będą realizowane, zamówienia można składać w sklepie, ale trzeba się liczyć z tym, że wysyłka towaru nastąpi dopiero po określonym terminie. Za utrudnienia najmocniej przepraszamy.

NALEWKA NA SUSZONEJ JARZĘBINIE 0
NALEWKA NA SUSZONEJ JARZĘBINIE

Przepis na nalewkę z suszonej jarzębiny

Składniki:

  • 250g suszonej jarzębiny,
  • 2L destylatu 75%,
  • 250g cukru,
  • 0,6L wody,
  • 3g kwasku cytrynowego.

Wykonanie:

Suszoną jarzębinę(250g) wsypujemy do słoja i zalewamy 2L destylatu 75%, może być mocniejszy, wyjdzie więcej nalewki, ale trzeba będzie indywidualnie do smakować. Zakręcamy słój i odstawiamy na 3-4 tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce, od czasu do czasu mieszając słojem. Suszona jarzębina jest dostępna w sklepie internetowym Bachus domowe trunki i specjały. Po 3-4 tygodniach nalewkę odcedzamy na lejku z sitkiem, czekamy, aż owoce jarzębiny dokładnie ociekną z alkoholu. W tym czasie rozpuszczamy cukier(250g) i kwasek cytrynowy(3g) w 0,6L przegotowanej, ciepłej wodzie. Czekamy, aż syrop cukrowy ostygnie. Po wystygnięciu syropu, dodajemy go do młodej nalewki, mieszamy, zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na okres kolejnych 3-4 tygodni. Kiedy ten okres minie w nalewce jarzębinowej wytrąci się osad owocowy, żeby się go pozbyć, najlepiej jest przesączyć nalewkę przez lejek wyłożony sączkiem filtracyjnym (może być papierowy filtr do kawy). Mamy już czystą nalewkę, próbujemy ją i w tym momencie możemy dokonać korekty, jeśli za mocna dodajemy trochę wody, może trochę syropu cukrowego, a może trochę trzeba wzmocnić, wszystko kwestia gustu i smaku. Odstawiamy na kolejny miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. Po tym czasie nalewkę trzeba będzie po raz drugi przefiltrować przez lejek z sączkiem, ale to już raczej ostatni raz. Nalewka jarzębinowa na suszonej jarzębinie jest gotowa do spożycia, ale wskazane jest, żeby jeszcze po dojrzewała, im dłużej tym lepiej.

Opis nalewki:

Nalewka jarzębinowa ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak z wyraźną na końcu nutą jarzębinowej goryczki, która na długo pozostaje w ustach. Aromat nalewki to specyficzny, ale wyraźny zapach owoców jarzębiny.

Właściwości:

Jarzębina jest ceniona za dużą zawartość witaminy C i beta-karotenu, kwasów organicznych i antocyjanów. Stosowana jest w leczeniu chorób nerek i wątroby. Potwierdzone jest jej działanie przeciwzapalne. 

Komentarze do wpisu (0)

NOWOŚCI
Korek aglomerowany 54/64/45mm
Korek aglomerowany 54/64/45mm
9,50 zł
szt.
Hibiskus suszony 50g
Hibiskus suszony 50g
6,50 zł
szt.
Imbir cięty suszony 100g
Imbir cięty suszony 100g
7,90 zł
szt.
Mech irlandzki 10g
Mech irlandzki 10g
2,90 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl