PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 3 0
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 3

Po początkowej, burzliwej fermentacji następuje fermentacja spokojna, aż po półtora lub dwóch tygodniach fermentacja ustanie całkiem. "Bulkanie" w rurce fermentacyjnej ucichło, gazy przestały się wydobywać, jest to znak, że należy przejść do następnego kroku w domowym piwowarstwie, czyli do rozlewania (butelkowania) młodego piwa do butelek...

czytaj całość »
PRZEPIS NA DOMOWĄ MORTADELĘ 0
PRZEPIS NA DOMOWĄ MORTADELĘ

Mortadela domowa parzona w szynkowarze

Mortadela, czyli kiełbasa drobno rozdrobniona, w naszym polskim myśleniu nie kojarzy się dobrze, ponieważ firmy masarskie używają wielu brzydkich rzeczy do produkcji tej kiełbasy, ale w domowym wykonaniu to naprawdę prawdziwy rarytas.

      Składniki:

czytaj całość »
PYSZNE DOMOWE KABANOSY 0
PYSZNE DOMOWE KABANOSY

      Mięso kroimy w kostkę, powiedzmy 3x3cm. Oddzielamy mięso chude od tłustego, czyli klasyfikujemy je. Odważamy potrzebną ilość soli peklującej do każdej klasy mięsa i mieszamy ją dokładnie z mięsem. W ten sposób peklujemy mięso na sucho przez 48 godz. w temperaturze 6°C. Mięso chude i mięso tłuste peklujemy osobno. Po upływie 48 godz. mięso chude rozdrabniamy na sitku 10mm, a mięso tłuste na sitku 6-8mm. Najpierw masujemy chude mięso, aż dostanie kleistości, następnie dodajemy mięso tłuste i odmierzoną ilość przypraw. Wszystko razem mieszamy i masujemy, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji farszu...

czytaj całość »
DOMOWA KISZKA PASZTETOWA W OSŁONCE 0
DOMOWA KISZKA PASZTETOWA W OSŁONCE

Surową wątróbkę zalewamy mlekiem i moczymy 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wątróbkę wyjmujemy z mleka i zalewamy wrzątkiem, parzymy ok. 10 minut. Wątróbka ma być krwista, nie może być twarda. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 20 minut. Podgardle i szynkę kroimy w mniejsze kawałki np. kostkę, wkładamy do garnka, podlewamy wodą w ilości 0,2L i dusimy do miękkości.

czytaj całość »
WINO TRUSKAWKOWE PRZEPIS I WYKONANIE 0
WINO TRUSKAWKOWE PRZEPIS I WYKONANIE

      Uwielbiam okres kiedy w Polsce można robić, nastawiać wina owocowe z krajowych owoców. Pierwszym owocem z jakiego możemy nastawić wino, jest truskawka. Wino truskawkowe jest różowe i bardzo aromatyczne, nazywam je "wiosną zamkniętą w butelce". Na przełomie czerwca i lipca, kiedy truskawka jest najtańsza i najlepsza w smaku, wyruszamy na zakup tego owocu. Ja kupuję owoce na giełdzie spożywczej wprost od "chłopa", mam wtedy pewność, że truskawka jest świeża, zerwana najpóźniej wczoraj.

czytaj całość »
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 2 0
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 2

Dążenie do zrobienia własnego piwa drogą ekonomii i przeliczanie ile będzie kosztować butelka piwa, może okazać się kardynalnym błędem. Niestety bardzo często słyszę pytanie "a ile Pana kosztuje zrobienie butelki piwa?". Cena i koszt produkcji w domowym piwowarstwie jest rzeczą drugoplanową. Naszym celem jest przecież nie konkurowanie cenowe (tym niech się zajmują koncerny), a stworzenie, skomponowanie piwa idealnego...

czytaj całość »
PRZEPIS NA KIEŁBASĘ KRAKOWSKĄ PODSUSZANĄ 1
PRZEPIS NA KIEŁBASĘ KRAKOWSKĄ PODSUSZANĄ

Mięso kroimy w kawałki, oddzielając mięso chude od tłustego i ścięgnistego, chude mięso peklujemy tylko w soli peklowej przez 48 godzin w lodówce. Słoninę i mięsa tłuste nacieramy tylko solą kamienną i również trzymamy w lodówce 48 godzin. Słoninę oraz tłuste i ścięgniste mięso mielimy przez sitko o oczkach 8mm, część tego mięsa powiedzmy 0,4kg mielimy na na sitku o oczkach 4mm, chude mięso mielimy na szarpaku lub kroimy w kostkę 2x2cm.

czytaj całość »
PRZEPIS NA ROLADĘ LITEWSKĄ Z GOLONKI 0
PRZEPIS NA ROLADĘ LITEWSKĄ Z GOLONKI

      Z golonki odcinamy skórę, tak żeby jej nie przeciąć, musi być w całości. Skórę nacieramy solą kamienną z obu stron, w proporcji 20g. soli/1kg. skóry. Następnie oddzielamy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę, mięso peklujemy na sucho solą peklującą w proporcjach 18g./1kg. mięsa. Nasolone skóry i zapeklowane mięso trzymamy w

czytaj całość »
WINO DOMOWE ŚLIWKOWE 0
WINO DOMOWE ŚLIWKOWE

      Po sześciu miesiącach oczekiwań... w końcu jest, wino domowe śliwkowe. W końcu pokazało swój charakter. Zmieniło wygląd z wody wyżętej ze ścierki do podłogi w czyste wino śliwkowe, o barwie złocisto-zielonkawej z różowymi odcieniami w zależności od konta padania światła.

czytaj całość »
PRZEPIS NA WSPANIAŁĄ SZYNKĘ KONSERWOWĄ 1
PRZEPIS NA WSPANIAŁĄ SZYNKĘ KONSERWOWĄ

      Szynka konserwowa, parzona w szynkowarze. Świeża, pachnąca, pyszna w smaku i prosta w wykonaniu. Maksymalny czas przechowywania w lodówce (bez zamrażania) 2 tygodnie. Przepis jest na dwa "batony" ok.1kg.
       Przygotowanie:
- mięso wieprzowe z szynki 2kg.

czytaj całość »
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 1 1
PIWO DOMOWE Z KONCENTRATU cz. 1

            Jak rozpocząć przygodę z domowym piwowarstwem? Myślę, że musimy się najpierw odpowiednio przygotować, a więc przeczytać i dowiedzieć się możliwie najwięcej o tym jak nastawić pierwsze piwo i jakich przestrzegać zasad, żeby nie popełnić błędu. Pierwszą zasadę jaką podam, jest zasada nieśpieszenia się...

czytaj całość »
ZAPRAWKI DO ALKOHOLU 0
ZAPRAWKI DO ALKOHOLU

Esencje do alkoholi zostały opracowane niemalże do perfekcji. W konsekwencji, nawet esencje przeznaczone do użytku domowego uległy znaczącej poprawie. Bazą do esencji są naturalne oleje roślinne, owocowe, ziołowe, etc...

czytaj całość »
NOWOŚCI
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Safe Buy
Sklep internetowy Shoper.pl