

- Etykieta retro "wino" - 1szt
- Etykieta retro "nalewka" - 1szt
- Etykieta retro "piwo domowe" - 1szt
- Drożdże gorzelnicze T3
- Zaprawka Coffee Vodka Espresso
- Zaprawka Gruszka Williamsówka
- Butelka do piwa Long Ale 330ml
- Zaprawka Tennessee Whiskey
- Zaprawka Śliwowica Beskidzka
- Kapsle z nadrukiem "Domowy Browar" - 1szt
- Zaprawka Honey Whiskey
- Drożdże gorzelnicze Coobra Basic 48

Węglan wapnia 50g
Dostępność:
na wyczerpaniu
Wysyłka w:
48 godzin
Cena:
3,50 zł
3.50

Opis
Węglan wapnia 50g „Kreda” do odkwaszania wina domowego.
Preparat zapakowany jest w szczelną aluminiową saszetkę, obniża kwasowość wszelkiego rodzaju win. Wina stają się bardziej gładkie i przyjemne w smaku. Preparat nie zmienia smaku, aromatu ani koloru wina. Jest bardzo przydatny przy winach z polskich owoców, które posiadają wysoką kwasowość a niską zawartość cukrów, np: wiśnia, porzeczka. Szczególnie przydatny przy produkcji win wytrawnych, półwytrawnych z tych owoców, kiedy nie chcemy już rozcieńczać wina bo ma odpowiedni kolor i aromat, i nie chcemy go już dosładzać, by przełamać kwasowość wina.
W celu zmniejszenia poziomu kwasowości, należy rozpuścić 6,7g węglanu wapnia na każde 10l wina. Zabieg ten zmniejszy kwasowość wina o około 1g/l. Maksymalne, dopuszczalne dawkowanie to 1,5g na 1l wina.
Sposób użycia: odpowiednią ilość węglanu wapnia, należy rozpuścić w niewielkiej ilości wina lub wody, dodać do całego nastawu i dobrze wymieszać. Pozostawić na 2 dni. Po upływie tego czasu należy zlać wino znad osadu do drugiego pojemnika.